Σε ιδιώτη ο Βοτανικός κήπος των Νενήτων

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος κι αμέτρητα δημοσιεύματα για να συνειδητοποιήσει και να παραδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς, ο Δήμος, την αδυναμία του, να μπορέσει να διαχειριστεί και να διατηρήσει μια δομή όπως ο Βοτανικός Κήπος.
Αδυναμία που δεν έχει να κάνει με δική του υπαιτιότητα στο σύνολο της, αλλά οφείλεται κυρίως στα νομικά κολλήματα, στην αδυναμία στελέχωσης του Βοτανικού με προσωπικό και όλα εκείνα που διέπουν το δημόσιο τομέα κάνοντας τον αρτηριοσκληρωτικό.
Σήμερα το μεσημέρι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κρατούν στα χέρια τους την εισήγηση με τους όρους μίσθωσης του Βοτανικού Κήπου. Επιλογή μονόδρομος αυτή του ιδιώτη που θα είναι σε άμεση σχέση όμως με την επιστημονική ομάδα, προκειμένου να παίρνει εντολές για τα φυτά κλπ που θα καλλιεργούνται και θα διατηρούνται στο κήπο.
Ευκαιρία
Για έναν ιδιώτη, για έναν νέο επιστήμονα γεωπόνο, ή κάποιας άλλης σχετικής ειδικότητας ο Βοτανικός κήπος θα αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία η οποία συνδυάζει και την απασχόληση στο αντικείμενο των σπουδών αλλά και επαγγελματική προοπτική γιατί ομολογουμένως η “φόρμα” της σύμβασης αφήνει περιθώρια ανάπτυξης κι επαγγελματικής ευελιξίας που θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τον τοπικό διαχειριστή αλλά και για το Βοτανικό Κήπο και την κοινωνία των Νενήτων.
Στον αντίποδα ίσως υπάρχει και η πρόταση των κατοίκων της περιοχής, η οποία αν εκτός από τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για προσφορά εμπεριείχε και την επαγγελματική προοπτική, γιατί αλλιώς είναι να έχεις κάτι ως επάγγελμα κι αλλιώς ως πάρεργο ή κοινωνική προσφορά, ίσως να ήταν ο τέλειος συνδυασμός.
Επόμενη εκκρεμότητα πάντως του Δήμου Χίου σε ότι αφορά το Βοτανικό Κήπο είναι η αποκατάσταση της προσβασιμότητας του.  Άλλωστε δεν μπορούμε να ζητάμε από τον ιδιώτη να ξεναγεί κόσμο και να διοργανώνει εκδηλώσεις και να μην υπάρχει ο δρόμος για να περάσουν τα πούλμαν.
 
Αυτοί είναι οι όροι
Ο Βοτανικός Κήπος θα εκμισθωθεί σε ιδιώτη για τρία χρόνια με μίσθωμα που ως τιμή εκκίνησης θα έχει τις 2.000 ευρώ το χρόνο, ενώ σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης ο Δήμος Χίου θα έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόσει του όρους του συμβολαίου.
 
Οι υποχρεώσεις του μισθωτή
Ο μισθωτής από το συμβόλαιο του θα είναι υποχρεωμένος να απασχολεί ή να συνεργάζεται με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, (βιολόγο ή γεωπόνο) ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση των φυτικών συλλογών, η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, η υποδοχή και ξενάγηση των επισκεπτών. Επίσης θα πρέπει να απασχολεί εργατοτεχνικό προσωπικό που θα μεριμνά για την καθαριότητα του χώρου όπως και τη διατήρηση των υφιστάμενων φυτικών ειδών πραγματοποιώντας τις απαιτούμενες φυτοτεχνικές εργασίες και μεριμνώντας για τη διαρκή καλή εικόνα του χώρου. Οι φυτοτεχνικές εργασίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν: αρδεύσεις, λιπάνσεις, βοτάνισμα φυτών με τα χέρια, κλαδεύσεις, λήψη μοσχευμάτων ή σπόρων για πολλαπλασιασμό του φυτικού υλικού.
Η συλλογή του Βοτανικού κήπου πρέπει να διατηρηθεί κι αυτό περιλαμβάνεται στους όρους τους συμβολαίου. Έτσι ο μισθωτής οφείλει να διατηρεί συλλογές αυτοφυοούς χλωρίδας, τράπεζας σπερμάτων και αποξηραμένου φυτικού υλικού (φυτολογίου), να πραγματοποιεί έρευνα για την ταυτοποίηση και αξιοποίηση των φυτών αυτών .
Στις υποχρεώσεις του μισθωτή είναι ακόμη η προβολή του Βοτανικού κήπου, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η συνεργασία με τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, με φορείς όπως η ΔΗΜΗΤΡΑ κ.λπ η ομαλή λειτουργία του όπως και η εκμετάλλευση του κυλικείου.

Πηγή: Πολίτης της Χίου

 

Advertisements

About AnOiko

Ψυχολόγος, Μαθηματικός, Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Π.Ε.ΣΥ.Π. και Μ.Π.Σ. "Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης"
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s