Τα Νένητα ζητούν τον Βοτανικό Κήπο

Αν ήταν τόσο εύκολο… 

Στα Νένητα το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας  συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση, λειτουργία και παραχώρηση του Βοτανικού Κήπου.
Μετά από την πανευρωπαϊκή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Βοτανικό Κήπο στις 31/5/2012 και από τις συζητήσεις που είχαμε με τον κ. Δήμαρχο Χίου σχετικά με την λειτουργία την καλύτερη αξιοποίηση και επισκεψιμότητα του Βοτανικού Κήπου ομόφωνα όλοι οι φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Νενήτων (ΟΙ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΝΗΤΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο ΚΑΝΑΡΗΣ Α.Ο, Η ΒΟΚΑΡΙΑ ΜΕΑΣΝ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΝΗΤΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΙΔΙΩΝ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΡΙΔΙΩΝ,Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΝΕΝΗΤΩΝ, Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ), προτείνουν προς τον κ. δήμαρχο και το Δ.Σ τα εξής:
1. ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ “ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ”
2. ΣΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ “ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ” ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΝΗΤΩΝ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
3. ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ( Ο ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ) ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ.
4. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.
5. ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ, Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ “ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ” κ. ΑΝΘΗ ΤΣΟΥΚΑΛΟΥ
6. ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ,ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ “ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ” ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΉΠΟΥ.
7. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.
8. ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ.
9. ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥΛΜΑΝ.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
Πιστεύουμε ότι κινούμενοι μέσα στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χίου θα εξοικονομήσει περί τις 40.000 € που δαπάνησε για ένα χρόνο στην συντήρηση του Βοτανικού Κήπου, θα καταστεί λειτουργικός, επισκέψιμος και θα δημιουργηθούν έσοδα.
Επίσης ως τοπική κοινωνία θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στην διάθεση μας για να αναδείξουμε και να καταστήσουμε πόλο έλξης, ένα πολύ σπουδαίο και αναπτυξιακό έργο που δυστυχώς μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο.
Είναι αυτονόητο ότι από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία θα υπάρχει μεγάλη δυναμική για την επίτευξη των στόχων μας.
Ως πλάνο έχουμε:
Α).Να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας σε υπάρχοντα κτίσματα του χωριού μας για να υποδεχθούν φοιτητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και άλλους επισκέπτες.
Β).Να συνεργαστούμε με όλα τα σχολεία του Νομού μας σχετικά με την περιβαντολλογική τους εκπαίδευση
Γ). Να απευθυνθούμε σε όλα τα τουριστικά γραφεία για να μπει στους προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς ο Βοτανικός Κήπος.
Δ). Να διαφημιστούμε μέσα από το INTERNET για όλα όσα χρειάζεται να ενημερωθεί σχετικά με τον Βοτανικό Κήπο, ο κάθε ενδιαφερόμενος από οποιοδήποτε μέρος της Γης.
Ε). Να υλοποιηθεί, με αφετηρία ή κατάληξη τον Βοτανικό Κήπο, ο περιπατητικός τουρισμός με τις 17 περίπου περιπατητικές διαδρομές που υπάρχουν.
Πιστεύοντας ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία θα πρέπει ο κ. Δήμαρχος και το Δ.Σ να ανταποκριθούν θετικά στην
απόφαση-πρόταση μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Tαναΐνης Σταμάτης
——————————————————————————————–
Η τοπική κοινωνία κατάλαβε -πολύ καλά- ότι κάτι σημαντικό έγινε στο νησί και στο Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου. Σωστά! Αλλά μάλλον δεν κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι να  συντηρήσεις και να αναπτύξεις έναν Βοτανικό Κήπο. Σε παλιότερες δημοσιεύσεις προσπάθησα να το ξεκαθαρίσω αλλά μάταια. Θέλει ακόμη δρόμο…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s