Ο Φυτογενετικός Πλούτος & η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου

Σαντορίνη, 6-7 Ιουλίου 2012

Στις 6-7 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στη Σαντορίνη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων-Santo Wines, Πύργος.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Το φετινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη σειρά αυτή διότι έχει πλέον ένα καθαρά διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και συμμετέχουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον η θεματική του, για πρώτη χρονιά φέτος, δεν περιορίζεται στενά σε θέματα Κυκλάδων αλλά αφορά στο Φυτογενετικό πλούτο και την Αγροτική Παράδοση όλων των νησιών του Αιγαίου.

Από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης της φάβας και του τοματάκι Σαντορίνης ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλει τη γαστρονομική του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων τουριστών.

Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Παράλληλα έχουν προσκληθεί επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση για ομιλίες.

Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό της Σαντορίνης και για κάθε ενδιαφερόμενο, στην οποία αναμένεται ότι θα συμμετέχουν περισσότερα από 750 άτομα και η οποία θα περιλαμβάνει:

-ομιλία γενικού ενδιαφέροντος σε θέμα διατροφής/υγείας/αγροτικής παραγωγής

-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης»

-τιμητική βράβευση (στο περσινό συνέδριο τιμήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης)

-τον ετήσιο διαγωνισμό τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές

-προσφορά τοπικών εδεσμάτων και μουσική

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων των νησιών του Αιγαίου.  Στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να γνωρίσουν τους παραγωγούς τους δημοσιογράφοι της γεύσης και του τουρισμού, επιστήμονες και ερευνητές σύνεδροι, τουρίστες και Σαντορινιοί που θα συμμετέχουν στην ανοιχτή εκδήλωση.

Αναλυτικά για το συνέδριο: http://agric2012.conferences.gr

Θεματικές ενότητες

Βιοποικιλότητα Χλωριδική Ποικιλότητα, Αγροβιοποικιλότητα (Τοπικές ποικιλίες, άγριοι συγγενείς), Θεραπευτικές ιδιότητες φυτών

Αρχαιοβοτανική – Ιστορία

Λαογραφία – Παραδοσιακή ιατρική

Αγροτικό τοπίο (αμπελώνες, ελαιώνες, κ.α.)

Επιχειρηματική διάσταση (Επιτυχή επιχειρηματικά σχέδια)

Γαστρονομία – Τουρισμός

 

Οργάνωση – Πληροφορίες – Εγγραφές: Ηλιότοπος Συνέδρια

Τηλ.: 22863024758 – Fax: 2286023672, agric@heliotopos.net

http://agric2012.conferences.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s