Η πρώτη μέρα του συνεδρίου EUROGARD VI στη Χίο

28-05-2012

Δελτίο Τύπου

Μετά την επιτυχία της 2ης Συνάντησης των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων το 2010, μια ακόμη πολύ σημαντική επιστημονική συνάντηση, διεθνούς επιπέδου αυτή τη φορά, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Χίο.

Ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (EUROGARD VI), σήμερα Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χίου, και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 2 Ιουνίου. Στη EUROGARD VI συμμετέχουν σύνεδροι από 33 χώρες του κόσμου, τους οποίους καλωσόρισε η Χιώτισσα Πρόεδρος του Συνεδρίου, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Μαλούπα Ελένη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κύριος Κωνσταντίνος Γανιάρης και  από πλευράς του Δήμου Χίου, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κύριος Στεφάνου

Η προσπάθεια αυτή θα αφήσει μια πολύ καλή προίκα στο νησί:

  • Η Χίος θα τοποθετηθεί στη διεθνή λίστα των βοτανικών προορισμών.
  • Οι Χιώτες θα φιλοξενήσουν με θέρμη και θα κάνουν έτσι πολλούς και σημαντικούς φίλους, επιστήμονες από 33 χώρες του κόσμου.
  • Ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου θα αναδειχτεί και θα αναπτυχθεί, προκειμένου να παίξει το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει, τη διατήρηση, δηλαδή, της φυτικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου. Με τα μάτια των ειδικών από όλον τον κόσμο στραμμένα προς αυτόν και στηριζόμενος στη βοήθειά τους, είναι μάλλον αδύνατον να μην ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι αδύνατον, επίσης, να μη βάλουν τα δυνατά τους ο Αγροτικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο πρόεδρος του οποίου, κύριος Βασίλης Γκίκας,  ανοίγοντας το Συνέδριο, απεύθυνε στους συμμετέχοντες έναν πολύ ουσιαστικό και συγκινητικό λόγο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου που βοήθησαν ενεργά την προσπάθεια.
  • Είναι θετικό, τέλος, ότι την εκδήλωση αυτή αγκάλιασαν διεθνείς οργανισμοί, όπως η BGCI και η Planta Europa, εθνικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  επιστημονικοί φορείς και Πανεπιστήμια. 
  • Δημιουργείται, δηλαδή, σιγά-σιγά, κουλτούρα σχετική με τη Διατήρηση της Ελληνικής Χλωρίδας σε Βοτανικούς Κήπους στη χώρα μας, ζητούμενο από την απελευθέρωση της χώρας και μετά, και στο νησί της Χίου ειδικότερα.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της διήμερης τακτικής συνάντησης των Εθνικών Εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων, την οποία φιλοξένησε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» με μεγάλη επιτυχία. Παραβρέθηκαν 19 εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου, οι οποίοι παρουσίασαν τις εξαμηνιαίες εκθέσεις των πεπραγμένων τους, συντονίζοντας τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση του δύσκολου έργου της  Διατήρησης της Φυτική Βιοποικιλότητας της Ευρώπης και του Πλανήτη, εφαρμόζοντας την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατήρησή της.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s