Πώς τα καταφέρνουμε έτσι;

Προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Χίου

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου EUROGARD VI το δημοσίευμα του Πολίτη, της 24ης Μαΐου 2012 με τίτλο «Κοροϊδεύοντας τους εαυτούς μας» δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η επιτυχία της σημαντικής εκδήλωσης και όχι η καταδίκη της πριν ακόμη ξεκινήσει. Γιατί για την επιτυχία της εργάστηκαν με υποδειγματικό επαγγελματισμό, αλλά και διάθεση προσφοράς πολλοί άνθρωποι, από την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Χίο. Και η επιτυχία θα επιτευχθεί τονώνοντας την προσπάθεια όλων και τονίζοντας τα θετικά που θα προκύψουν και όχι εντοπίζοντας ελλείψεις ή συμπεριφορές του παρελθόντος. Γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια που σκοπεύει να αφήσει προίκα στο νησί. Είναι θετικό, για παράδειγμα, ότι η Χίος τοποθετείται στη διεθνή λίστα των βοτανικών προορισμών, είναι θετικό ότι θα φιλοξενήσει με θέρμη και θα κάνει φίλους επιστήμονες από 33 χώρες του κόσμου και αυτοί με τη σειρά τους θα αφήσουν λίγα, αλλά όχι ευκαταφρόνητα στις μέρες που ζούμε, χρήματα στο νησί. Είναι θετικό ότι ο Δήμος Χίου, με πρωτεργάτη τον αντιδήμαρχο κύριο Παντελή Στεφάνου εργάζεται πυρετωδώς για να φυτέψει χιλιάδες αυτοφυή και να παρουσιάσει τον Βοτανικό Κήπο Αιγαίου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν δυο χρόνια, μια ανάλογη προσπάθεια, η Δεύτερη Συνάντηση των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων, πραγματοποιήθηκε στον Κήπο με εξαιρετική επιτυχία. Είναι θετικό ότι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ έρχεται να χαιρετήσει το συνέδριο, έχοντας κατά νου τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθηθούν όλοι οι Βοτανικοί Κήποι της χώρας μας (άρα και ο Κήπος μας στη Χίο) να αναπτυχθούν. Είναι θετικό ότι την εκδήλωση αυτή αγκάλιασαν διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί, υπουργεία, ο  Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  επιστημονικοί φορείς και Πανεπιστήμια. Δημιουργείται δηλαδή, σιγά-σιγά, κουλτούρα σχετική με τη διατήρηση της Ελληνικής χλωρίδας σε Βοτανικούς Κήπους στη χώρα μας, ζητούμενο από την απελευθέρωση της χώρας και μετά, και στο νησί της Χίου ειδικότερα.

Όσον αφορά τώρα το δημοσίευμα, αυτό είναι της 4ης Φεβρουαρίου 2010 και μπορεί να καταλάβει εύκολα καθένας ότι ήταν μια προσπάθεια πίεσης προς την κατεύθυνση του να είναι έτοιμα όλα έγκαιρα για την 2η Συνάντηση των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων, αντανακλά δηλαδή την τότε αγωνία μου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και αυτή τη φορά…

Ας μένουμε προσηλωμένοι στο ουσιαστικό, το σημαντικό, το κυρίαρχο και ας αφήνουμε τα δευτερεύοντα καταμέρος, γιατί είναι πολυτέλεια στις μέρες που ζούμε. Ας καθίσουμε μετά το Συνέδριο να συζητήσουμε τι πήγε και τι δεν πήγε καλά και πώς στο μέλλον θα τα πάμε ακόμη καλύτερα.

Σας προσκαλώ να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου και να πάρετε μια μυρουδιά από όσα σημαντικά γίνονται και θα γίνονται στο νησί μας με επίκεντρο τα πολύτιμα φυτά μας και τις επιστήμες που τα μελετούν.

Δρ. Μαλούπα Ελένη

Τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s