Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την προστασία των περιοχών Νατούρα στα νησιά μας

Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της Χίου αποτελεί περιοχές χαρακτηρισμένες ως NATURA κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την παρακάτω δήλωση των Οικολόγων Πράσινων από τη γειτονική  μας Μυτιλήνη:

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη συμμετοχής της σε πρόγραμμα  που αποσκοπεί στη δημιουργία και ανάπτυξη δικτύου ανάδειξης και προβολής ορεινών περιοχών με φυσικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, με έμφαση στις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές που περιλαμβάνονται στο δίκτυο NATURA 2000, ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας δήλωσε:
«Χαιρετίζουμε την ένταξη της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά ορεινές περιοχές των νήσων Σάμου (όρος Καρβούνι), Χίου (όρος Πεληναίο) και Λέσβου (όρος Όλυμπος). Εμείς πάντα το λέγαμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε πως το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το κεφάλαιο για την ανάπτυξη των νησιών μας. Οι περιοχές Νατούρα των νησιών μας είναι πολλοί σημαντικές και αποτελούν ένα δίκτυο οικοσυστημάτων τεράστιας σημασίας και δέχονται καθημερινά πολύ έντονες πιέσεις υποβάθμισης. Ενώ καθυστερεί η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), οι περιοχές αυτές δέχονται μεγάλες πιέσεις και ανησυχούμε για την μη αντιστρεπτή πορεία της κατάστασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα οικοσυστήματα. Για εμάς οι περιοχές Νατούρα αποτελούν ευλογία και όχι κατάρα όπως λίγο έως πολύ ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Καλείται ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ.  Σηφουνάκης να πάρει επιτέλους θέση για το ζήτημα της προστασίας των περιοχών Νατούρα στα νησιά μας και από τη θέση του να προωθήσει το σχετικό αίτημα φορέων και πολιτών.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s