Καλά νέα. Ο Κήπος συντηρείται και θα μπορέσει να υποδεχτεί τους συνέδρους!

Η γενική εντύπωση είναι ότι η κατάσταση του ΒΚ μπορεί να ανακάμψει σύντομα.

(Φωτογραφία: Οικονόμου Ανδρέας)

Σημερινή επίσκεψή μου στον Κήπο μου επιτρέπει να έχω βάσιμες ελπίδες ότι το Μάιο του 2012 ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου θα είναι σε καλή κατάσταση και θα υποδέχεται τους υψηλούς επισκέπτες της EUROGARD VI με αξιώσεις. Δεν είναι αστείο να βρίσκονται στο νησί 300 διαπρεπείς επιστήμονες στον τομέα της φυτικής βιοποικιλότητας από όλον τον κόσμο! Καλούνται λοιπόν όλοι οι κάτοικοι, οι συλλογικοί φορείς του νησιού και της διασποράς να βάλουν τα δυνατά τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Όμηρος αξίζει έναν κήπο με τα φυτά του, αλλά και η σπάνια βιοποικιλότητα του νησιού αξίζει την ύπαρξη ενός βοτανικού κήπου. Βέβαια, εκτός από τη συντήρηση χρειάζεται και προσπάθεια για τη λειτουργία του: ένας βοτανικός (επιστήμονας που γνωρίζει πώς πρέπει να λειτουργεί ένας Βοτανικός Κήπος για να επιτελέσει την αποστολή του -προστασία της φυτικής βιοποικιλότητας) πρέπει να ηγείται της προσπάθειας διατήρησης των φυτικών ειδών (να είναι δηλαδή ο επιμελητής του Κήπου), ένας γεωπόνος -ειδικός στην φυτική παραγωγή- είναι απαραίτητος για τη σωστή συντήρησή του, ένας – δυο εξειδικευμένοι κηπουροί, επίσης, όπως και ένα άτομο με ειδική κατάρτιση για τις βοτανικές ξεναγήσεις και το εκπαιδευτικό έργο του Βοτανικού Κήπου. Γιατί αλλιώς θα αποκτήσουμε ακόμη ένα πάρκο σαν αυτό στο Βουνάκι: περίφραξη, δένδρα, αγάλματα και αναψυκτήριο. Και ο Βοτανικός Κήπος, από χώρος επιστημονικής έρευνας, εμηνέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αλλά και αναψυχής, θα καταντήσει ένα ακόμη άχρωμο πάρκο. Προσοχή λοιπόν! Ναι στο αναψυκτήριο, αλλά όλα τα λεφτά είναι η λειτουργία του Κήπου ως Βοτανικού!

Τα προβλήματα στο αρδευτικό σύστημα διορθώνονται.

(Φωτογραφία: Οικονόμου Ανδρέας)

Οι παρακάτω περιγραφές βοηθούν στην κατανόηση όσων γράφω παραπάνω:

Επιστημονικό Προσωπικό

Επιστήμονες (βιολόγοι, βοτανικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι, …) που μπορεί να διεξάγουν έρευνα σχετική με τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας και την αξιοποίησή της, να συλλέγουν νέα φυτικά είδη κ.λπ. Στην αρμοδιότητά τους είναι, επίσης, να διατηρούν ερμπάρια (φυτολόγια), να διατηρούν γενετική τράπεζα σπόρων, να διαχειρίζονται τα τρέχοντα συμβάντα στον Κήπο, να έρχονται σε επαφή με τα ΜΜΕ, κ.λπ. Συνήθως ένας από αυτούς είναι ο επιμελητής (curator) του Βοτανικού Κήπου.

Κηπουρός Βοτανικού Κήπου

Αποστολή του κηπουρού ενός βοτανικού κήπου είναι η διατήρηση σε καλή κατάσταση των φυτικών συλλογών. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η φύτευση, το πότισμα, το βοτάνισμα, η λίπανση, το πότισμα, ο πολλαπλασιασμός η καταπολέμηση των παρασίτων, το κλάδεμα, το κούρεμα, το σκάψιμο, η μεταφορά των φυτών στον κήπο και άλλα τέτοια καθήκοντα. Μπορεί να περιλαμβάνονται και διοικητικά καθήκοντα (αρχειοθέτηση, εγγραφή και τοποθέτηση ετικετών και άλλα).

Επιθυμητά προσόντα: Η απόλαυση της δουλειάς σε Βοτανικούς Κήπους και η ικανότητα να τη μεταφέρει αυτή την απόλαυση στους άλλους. Δυνατότητα επικοινωνίας με όλες τις ηλικίες και τα στάδια των επισκεπτών. Σωματική ικανότητα να περπατάει όλα τα μονοπάτια του κήπου, να σκάβει, να μεταφέρει φυτά και γλάστρες, κ.λπ.

Ερμηνευτής – Ξεναγός – Εκπαιδευτής

Είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Βοτανικού Κήπου με τους επισκέπτες. Ξεναγεί μικρές ομάδες, εισηγείται σε μεγάλα ακροατήρια με ομιλίες σχετικές με την αποστολή και το μήνυμα του ΒΚ, επισημαίνει τα φυτά του Κήπου, επιμελείται και τοποθετεί ερμηνευτικές πινακίδες πληροφόρησης κ.λπ. Μπορεί να αναλαμβάνει και το ρόλο του εκπαιδευτή σε προγράμματα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

Προσωπικό Marketing

Άτομα εξειδικευμένα στην προώθηση του Βοτανικού Κήπου, με δημοσιεύσεις, προσέλκυσης νέων επισκεπτών, λειτουργία κέντρου (κέντρων) λιανικής πώλησης (βιβλιοπωλείο, αναψυκτήριο-εστιατόριο, κατάστημα με σουβενίρ κ.λπ.), διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεργασίες με άλλους σχετικούς φορείς, κ.λπ.

Τα δενδρολίβανα θέριεψαν, το ίδιο και τα δένδρα, κάποια φυτά όμως χάθηκαν και πρέπει να ξαναφυτευτούν.

(Φωτογραφία: Οικονόμου Ανδρέας)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s