2ο Συμπόσιο. Χαιρετιμός Ευάγγελου Μελιτζάνη, Δημάρχου Καρδαμύλων.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στο νησί μας και στο συμπόσιο που οι εργασίες του έχουν ξεκινήσει από εχτές και οργανώνει το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, οι φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού του νησιού μας.

Στόχος των εργασιών του συμποσίου, είναι η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για όλους τους βοτανικούς κήπους της χώρας μας, μεταξύ αυτών και του νησιού μας.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι βοτανικοί κήποι δημιουργήθηκαν και λειτουργούν πάνω σε ένα πλαίσιο που έχει βάση χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όταν αυτή η πηγή χρηματοδότησης σταματήσει, θα είναι ορατός ο κίνδυνος τα «σχολεία της φύσης» όπως χαρακτηρίζονται οι βοτανικοί κήποι να αφεθούν στην τύχη τους.

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την αξία και την σημασία των βοτανικών κήπων, για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και οργανόγραμμα, επαρκές προσωπικό και πόρους.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί ο Δήμος Καρδαμύλων συμμετέχει ενεργά σε αυτό το συμπόσιο, αφού δεν έχει οργανωμένο βοτανικό κήπο.

Κυρίες και κύριοι,

ο Δήμος Καρδαμύλων (δηλαδή η Β. Α. Χίος) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας μεγάλος Βοτανικός κήπος.

Δεν νομίζω πως εύκολα κάποιος μπορεί να συναντήσει σε πολλά μέρη της χώρας μας συγκεντρωμένο ένα τόσο μεγάλο πλούτο φυτικών ειδών .

Καλύπτουμε μια περιοχή υψηλής βιοποικιλότητας εξολοκλήρου ενταγμένης στο οικολογικό δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000 με μεγάλο αριθμό σπάνιων αυτοφυών ειδών, που προσδοκούμε να γίνει ευρύτερη γνωστή, μέσα από αυτό το συμπόσιο γι’ αυτό και με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε την Κυριακή 11 Απριλίου για να γνωρίσετε από κοντά τον πλούτο με τον οποίο η φύση και ο Θεός κόσμησε την περιοχή μας. Οι προσπάθειες που καταβάλουμε σαν νησί για ανάπτυξη του τουρισμού και προσέλκυσης επισκεπτών υψηλού βιοτικού επιπέδου, θα πρέπει να είναι συντεταγμένες και προς αυτή τη κατεύθυνση: της προβολής του φυσικού πλούτου μας .

Εμείς σαν δημοτική αρχή από την πλευρά μας θέτουμε τις βάσεις, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων, για την αξιοποίηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ για την ανάπτυξη καστανο-καλλιεργειών με σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στα πλαίσια προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης παλαιών αγροτικών εκτάσεων στα όρια του Δήμου.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και άλλες μελέτες που υλοποιούμε με σκοπό την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και στροφή της προς εναλλακτικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον καλλιέργειες όπως η τρούφα, το ρόδι κ.λπ.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για καταγραφή, καθαρισμό, προσήμανση, ανάδειξη και φωτογράφηση των υφιστάμενων περιπατητικών μονοπατιών και δημιουργίας νέων.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ το συμπόσιο αυτό που πραγματοποιείται στο νησί μας να δώσει το έναυσμα για μια διαφορετική στάση και προσέγγιση των ελληνικών βοτανικών κήπων και να συμβάλει στη θεσμοθέτηση του δικτύου, ώστε η χώρα μας να έχει μια ισότιμη συμμετοχή στις εργασίες της κοινοπραξίας των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων.

Σας καλωσορίζουμε στη Χίο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου.

Ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s