Χαιρετισμός της Γ.Γ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου κυρίας Θεολογίτου Σοφίας

Χίος, Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζω στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στη μυροβόλο Χίο.

Ελπίζω, στη διάρκεια της παραμονής σας, να βρείτε το χρόνο να γνωρίσετε πολλά από τα δυνατά σημεία αυτού του τόπου: τη φύση της, τους ανθρώπους της, τα προϊόντα της, τον πολιτισμό της.

Βρήκα την ιδέα του παρόντος Συμποσίου εξαιρετική.

Πρώτον, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάζεις το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, να εργάζεσαι για να πετύχεις ένα σημαντικό στόχο που είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας.

Δεύτερον, γιατί είναι αφορμή να ρίξουμε τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα έργο ουσίας που δημιουργείται στη Χίο, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας για την Περιφέρειά μας και το Αιγαίο ολόκληρο, να μελετήσουμε τις ανάγκες του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου και να αποφασίσουμε για το μέλλον του με  γνώμονα την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξή του.

Τρίτον, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προετοιμάσουμε το Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (EUROGARD VI) που μας φέρνει στο νησί η Χιώτισσα ερευνήτρια Ελένη Μαλούπα. Ελένη σε ευχαριστούμε! Κάτι ανάλογο πρέπει να ετοιμάσουμε και για του χρόνου. Να κάνουμε τη Χίο επίκεντρο βοτανικού ενδιαφέροντος για τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για να διακριθεί σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι

Σχεδιάζω σημαίνει «αφουγκράζομαι την ανάσα ενός ζωντανού τόπου και ακούω το σφυγμό του». Σημαίνει αναγνωρίζω, κατανοώ το δυναμικό του τόπου και του δίνω τις ευκαιρίες ανάπτυξής του.

Έτσι θα λειτουργήσουμε κι εδώ.

Η Βιοποικιλότητα είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ειδικών που θα τη σεβαστούν.

Η αξιοποίηση της φυτικής, στην περίπτωσή μας, βιοποικιλότητας, υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες. Οι κανόνες αυτοί καθορίζονται από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.

Συνθήκη της φυτικής Βιοποικιλότητας

Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατήρηση των αυτοφυών ειδών

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη διατήρηση των αυτοφυών ειδών

Μένει η εκπόνηση και εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα.

Στην περίπτωση των Βοτανικών Κήπων, κατανόησα ότι απαιτείται εθνική στρατηγική και υποστήριξη για την οργάνωση της λειτουργίας τους καθώς και η δημιουργία ενός  ελληνικού δικτύου με προσεκτικά καθορισμένο τρόπο συνεργασίας, στο οποίο δίκτυο ο συντονισμός θα είναι λειτουργικός, παραγωγικός και αποτελεσματικός.

Κατανόησα, επίσης, ότι αν αυτό συνέβαινε, θα είχαμε σε λίγες δεκαετίες μελετήσει όλα τα αυτοφυή φυτά μας και θα είχαμε αξιοποιήσει τη γνώση σε εφαρμογές που θα βοηθούσαν την οικονομία μας. Θα αξιοποιούσαμε με συστηματικό τρόπο  τα φυτά στη φαρμακολογία, την κοσμητολογία, τη γαστρονομία, την ανάπλαση του αγροτικού και αστικού τοπίου, στη γεωργία προτείνοντας εναλλακτικές καλλιέργειες και, τέλος, στον αγροτουρισμό, δημιουργώντας  δίκτυο περιοχών βοτανικού ενδιαφέροντος για τους λάτρεις του βοτανικού τουρισμού που ακόμη στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί.

Αγαπητοί φίλοι

Οι εργασίες του 2ου Συμποσίου των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων θα βοηθήσουν αποτελεσματικά όλους εμάς που εργαζόμαστε για την εφαρμογή της Πράσινης Ανάπτυξης στην Περιφέρεια. Οι Βοτανικοί Κήποι είναι μοχλοί ανάπτυξης, είναι πολύτιμα εργαλεία. Γιατί μας προσφέρουν πρώτα-πρώτα εξειδικευμένους επιστήμονες με αναπτυγμένη οικολογική ευφυΐα, που έχουν την αειφορία τρόπο ζωής τους. Γιατί μας προσφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία, εφαρμόσιμες ιδέες και καλές πρακτικές που μπορούν να μας εμπνεύσουν να λειτουργήσουμε ανάλογα και σε άλλους τομείς. Σημαντικοί επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό το Συμπόσιο είναι μέλη της επιτροπής που συστάθηκε στην Περιφέρειά μας για την Πράσινη Ανάπτυξη! Τους ευχαριστώ βαθύτατα γι’ αυτό, και ελπίζω να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλοι πολλοί από εσάς.

Αγαπητοί φίλοι

Η παρουσία μου εδώ δεν είναι εθιμοτυπική. Ήρθα για να συμμετέχω στις εργασίας του Συμποσίου, να γνωρίσω αξιοθαύμαστους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή τους με το ευγενικό έργο της Διατήρησης της Φυσικής Κληρονομιάς μας, να μάθω για τη δουλειά τους, τις προτεραιότητές τους, τα προβλήματά τους, για να μπορέσουμε μετά όλοι όσοι έχουμε την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων να εργαστούμε για τη δημιουργία του πλαισίου που θα κάνει τη δουλειά τους αποδοτική για τη χώρα και την οικονομία της, δηλαδή για τη βελτίωση της ζωής των ελλήνων.

Με όλα αυτά στο νου και στην ψυχή, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου και εύχομαι επιτυχία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s