Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Γ. Διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ κυρίας Ειρήνης Π ι τ τ α ρ ά

Το ΕΘΙΑΓΕ κάνει μια νέα αρχή. Εδώ και λίγες μέρες έχει νέο ΔΣ και νέο ΕΣ. Όλοι ελπίζουμε και εργαζόμαστε για μια νέα πορεία. Πιο αποφασισμένοι, πιο σοφοί, θα προσπαθήσουμε να επανακαθορίζουμε  τη στρατηγική της αγροτικής έρευνας, να ορίσουμε προτεραιότητες, να σχεδιάσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Όμως κάποιες επιλογές που έγιναν εδώ και χρόνια αποδείχτηκαν επιτυχείς, πρωτοπόρες και ορίζουν το νόημα της εφαρμοσμένης έρευνας στη χώρα μας. Τέτοια επιλογή ήταν η δημιουργία του Βαλκανικού Βοτανικού  Κήπου Κρουσσίων και του Εργαστηρίου Προστασίας  και Αξιοποίησης των Αυτοφυών και  Ανθοκομικών Φυτών. Η Δρ. Μαλούπα οραματίστηκε και υλοποίησε ένα έργο υψίστης σημασίας για τη χώρα μας. Το έργο της ήταν σύνθετο, πολύπλοκο και δύσκολο στην υλοποίησή του. Συνάντησε εμπόδια, αλλά άντεξε και σήμερα συλλέγει τους πλούσιους καρπούς των κόπων της. Απόσπασε διεθνή αναγνώριση –η BGCI είναι σήμερα εδώ παρούσα, οι Ευρωπαϊκή Οικογένεια των Βοτανικών Κήπων της εμπιστεύτηκε το συνέδριό της, η EUROGARD VI θα γίνει στην Ελλάδα, στη Χίο, το 2012- νέοι βοτανικοί κήποι γίνονται στη χώρα μας με τη βοήθειά της και επιτέλους, εδώ στη Χίο, αυτές τις μέρες πάει να γίνει και το σημαντικότερο: όλοι οι βοτανικοί κήπο της Ελλάδας μας να συνεννοηθούν και συμφωνήσουν να γίνει –με τρόπο θεσμικό- το Ελληνικό Δίκτυο Βοτανικών Κήπων!

Το γεγονός ότι διανύουμε το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Είμαι, λοιπόν, στη Χίο γιατί ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου αναπτύσσεται και χάρις στη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ. Και αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε και με όσους άλλους βοτανικούς κήπους μας χρειάζονται.

Είμαι εδώ εκπροσωπώντας το ΕΘΙΑΓΕ. Είμαι εδώ για να δηλώσω ότι υποστηρίζουμε την κίνηση αυτή και θα εργαστούμε για την επιτυχία της. Είμαι εδώ για να συμβάλλω στην ευόδωση των εργασιών του Συμποσίου.

Εκφράζω το θαυμασμό μου για την επιστημονική προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων εκπροσώπων των Κήπων και για την απόφασή σας να ενώσετε τις δυνάμεις σας για τη Διατήρηση της Φυσικής Φυτικής Κληρονομιάς μας. Συγχαίρω, επίσης, όλους εσάς που συμπαραστέκεστε στο έργο τους.

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s