Η Χλωρίδα του Αιγαίου

Η χλωρίδα του Αιγαίου: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

H Ελλάδα με περίπου 8.000 είδη φυτών στη χλωρίδα της, από τα οποία περίπου 1.300 είναι ενδημικά, είναι ένας σύγχρονος βοτανικός παράδεισος. Πυρήνας του παραδείσου αυτού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Αιγαίο, όπου σήμερα και μετά από 3 αιώνες συνεχούς βοτανικής εξερεύνησης, συνεχίζουν να υπάρχουν πρακτικά ανεξερεύνητες βοτανικά περιοχές όπως τα διάφορα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. Η προέλευση των νησιών του Αιγαίου αλλά και ο τρόπος και χρόνος σχηματισμού τους αποτέλεσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της εξαιρετικά πλούσιας σε βιοποικιλότητα τοπικής χλωρίδας στην οποία απαντώνται περίπου 500 ελληνικά ενδημικά φυτά από τα οποία σχεδόν το 76% (379 είδη) περιορίζονται στα νησιά του.

Χάνεται η χλωρίδα του Αιγαίου

.

Αιγαίο: Το Μεγάλο Αρχιπέλαγος

Κίτρινη Βιολέτα (Erysimum)

Τα νησιά του Αιγαίου χαρακτηρίζονται από μεγάλη χλωριδική βιοποικιλότητα και αναλογικά με την έκτασή τους έχουν πολλά είδη φυτών. Φθάνει να σκεφθεί κανείς ότι στα νησιά των Κυκλάδων με έκταση μικρότερη από 3.000 τ. χλμ. έχουν βρεθεί περισσότερα από 1.400 είδη φυτών -19 από τα οποία είναι ενδημικά- ενώ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου υπάρχουν τουλάχιστον 80 από τα ενδημικά είδη της Ελλαδικής χλωρίδας.


Στο Αιγαίο υπάρχουν “αρχαϊκά” είδη φυτών, όπως η Κενταύρια (Centaurea lactucifolia) και η Καμπανούλα (Campanula sartorii). Υπάρχουν επίσης “νεοενδημικά ” είδη που δημιουργήθηκαν με τη πολύχρονη απομόνωση των μακρινών προγόνων τους στα νησιά, όπως π.χ. οι Κίτρινες Βιολέτες (Erysimum). Υπάρχουν είδη μεσογειακά, ευρωπαϊκά αλλά και είδη αφρικανικά, και ασιατικά που, απ` όλη την Ευρώπη, εμφανίζονται μόνο στο Αιγαίο.

Campanula sartorii

http://www.cc.uoa.gr/biology/Theophrastus.htm.

Μια σειρά από κιβώτια με φυτά αναστάτωσε πέρυσι τους Αμερικανούς τελωνειακούς. «Καλέ, δεν είναι ναρκωτικά», τους εξήγησε η κάτοχός τους. Και για να το αποδείξει γέμισε τους πάγκους τους γεράνια, κατιφέδες, κίτρινες μαργαρίτες και φύλλα πορτοκαλιάς, λεμονιάς και συκιάς. Συσκευασμένη η χλωρίδα του Αιγαίου ταξίδεψε μέχρι το Πόρτλαντ και τα πανεπιστήμια του Μέιν και του Ορονο, μαζί με τα υπόλοιπα μπαγκάζια της Σοφίας Τατά, μιας από τις ελάχιστες πια υφάντρες που βάφουν με φυσική τεχνική τα νήματά τους.

Η χλωρίδα του Αιγαίου στην Τήλο.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ
Η χλωρίδα του ορεινού όγκου Ολύμπου

Η χλωρίδα της Λέρου

Η χλωρίδα του νησιού, σε γενικές γραμμές, κυριαρχείται από είδη που αντέχουν στις συνθήκες του μεσογειακού καλοκαιριού, ενώ η μορφολογία της, με τους πολλούς λόφους και τις μικρές και εύφορες κοιλάδες, δημιουργεί ευχάριστες εκπλήξεις. Πλούσια βλάστηση καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού. Διασωμένοι κάμποι με πεύκα, ευκάλυπτοι, βελανιδιές και ελαιώνες πρασινίζουν και ομορφαίνουν το τοπίο. Η βλάστηση που εμφανίζεται συνήθως είναι τα φρύγανα, η μακία και περιορισμένα δάση από Τραχεία Πεύκη.

Η αγάπη σας για τη φύση και την άγρια χλωρίδα και πανίδα σε συνδυασμό με τη θέληση σας για ήρεμες διακοπές είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσουν στο νησί της Λέρου. Οπλισμένοι με τη ματιά και την υπομονή του έμπειρου παρατηρητή της άγριας ζωής, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε από κοντά πουλιά και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εδώ θα ικανοποιήσετε ακόμη και την αγάπη σας για το κυνήγι σε ένα όμορφο κυνηγότοπο με χαμηλή βλάστηση, θάμνους, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες.
Εκπαιδευμένα σκυλιά ράτσας και ντόπιοι κυνηγοί θα σας οδηγήσουν στους κυνηγότοπους που απλώνονται από την μια άκρη του νησιού, ως την άλλη. Κι όλα αυτά σ” ένα μαγευτικό νησί όπου η περιπέτεια της παρατήρησης θα συνδυαστεί με περιπάτους, εξερευνήσεις και δεκάδες άλλα ενδιαφέροντα που το νησί προσφέρει.

Πολύαιγος

Flowers of the Cyclades

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s