Η Βλάστηση και η Χλωρίδα της Όχης Ευβοίας.

Η βλάστηση και η χλωρίδα γύρω από τις κορυφές έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Στο μέσο μιας ερήμου από πέτρα συναντά κανείς σπάνια δασικά δέντρα, που φύονται στις σχισμές των βράχων.

Το χιόνι διατηρείται στις κορυφές ως τις αρχές του Απρίλη.

Η έρημος είναι ανθρωπογενής. Τα τελευταία δέντρα επιβιώνουν πάνω στους γκρεμούς, όπου δεν έφθασε η φωτιά και η γίδα. Ο μνημειώδης γκρεμός της Γιούδας στολίζεται με διάφορα είδη δασικών δέντρων: σορβιές, αρκουδοπούρναρα, καστανιές, δρυς, φράξους, σφεντάμια. Υπάρχουν και δεκάδες ίταμοι. Ο ίταμος είναι ένα από τα σπανιότερα δασικά δέντρα της Ελλάδας. Μοιάζει με έλατο γι΄αυτό οι δασολόγοι το αποκαλούν «μαύρο έλατο». Οι διάσπαρτοι ίταμοι και τα αρκουδοπούρναρα των κορυφών Γιούδα και Προφήτη Ηλία αποτελούν τα τελευταία λείψανα ενός σπάνιου «οικότοπου προτεραιότητας». Είναι τα υπολείμματα ενός πανάρχαιου δάσους.

Ασπέρουλα (Asperula brachyphylla).Σπάνιο αλπικό αγριολούλουδο,  απαντά αποκλειστικά στις κορυφές της Όχης.

Εκτός από τα λιγοστά δέντραμνημεία, στις κορυφές της Όχης φύονται ορισμένα από τα σπανιότερα αγριολούλουδα της Εύβοιας. Σπάνια και ενδημικά είδη όπως τα Cholhicum euboeum, Cerastium renumarki, Silene pentelica, Asperula spp., Scabiosa sp., Allium sp. κ.α. φυτρώνουν πάνω στο πετρώδες έδαφος.

Βάλσαμο του Ολύμπου (Hypericum olympicum).Ταμεγάλα του άνθη  βγαίνουν πολύ κοντά στο πετρώδες έδαφος των κορυφών.

Αυτά τα είδη έχουν επιβιώσει εντελώς απομονωμένα για χιλιετηρίδες. Είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες των κορυφών του βουνού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s