Βοτανικοί Κήποι

Οι σύγχρονοι Βοτανικοί Κήποι έχουν πολλαπλό ρόλο. Πρόκειται στην ουσία για ζωντανά Μουσεία όπου συνδυάζεται η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η εξοικείωση των επισκεπτών με τον κόσμο των φυτών και τη φύση γενικότερα, η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, η επιστημονική έρευνα και η προστασία σπάνιων και απειλουμένων ειδών. Ειδικά στον τομέα της προστασίας γίνονται μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία τραπεζών σπερμάτων σπανίων και απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών από όλες τις περιοχές του κόσμου, με σκοπό αρχικά την καλλιέργειά τους και στη συνέχεια την επανεισαγωγή τους στους φυσικούς τους βιότοπους. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει την προστασία και των ίδιων των βιοτόπων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΖΟΣ, Βιολόγος

O Βοτανικός κήπος είναι ένας τύπος πάρκου με σκοπό την επιστημονική και πρακτική καλλιέργεια φυτών.

Ιστορία

Οι πρώτοι συστηματικοί βοτανικοί κήποι έκαναν την εμφάνισή τους από το 1500 περίπου π.Χ. στη Βαβυλώνα, όπου είναι γνωστοί σε όλους σχεδόν οι κρεμαστοί κήποι. Από το 1600 μ.Χ. άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στα πανεπιστήμια, ενώ στην Ιατρική Σχολή της Πράγας ο πρώτος βοτανικός κήπος είχε δημιουργηθεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ως πρώτος χρονικά μπορεί να θεωρηθεί ο βοτανικός κήπος που ιδρύθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας από το Ματθαίο το Σιλβατικό που τον ίδρυσε ήδη στα 1309 μ.Χ.

Σαν πρόγονοι των σημερινών βοτανικών κήπων στην Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθούν οι μοναστηριακοί κήποι. Στη χώρα μας ο πρώτος βοτανικός κήπος ιδρύθηκε το 1836 στην Ιερά Οδό. Έχει 120 στρέμματα, από τα οποία τα 95 ανήκουν στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή και τα 25 στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σήμερα μια από τις βασικές αποστολές των βοτανικών κήπων είναι και ο εγκλιματισμός των φυτών σε νέο περιβάλλον.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s